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PUNJAB STATE ELECTRICITY REGULATORY COMMISSION 

Notification 

The 21 June, 2013  

      No.  PSERC/Secy./Reg.82  - In exercise of the powers conferred under Section 

181 of the Electricity Act, 2003 (Central Act 36 of 2003) and all other powers 

enabling it in this behalf, the Punjab State Electricity Regulatory Commission hereby 

makes the following Regulations to further amend the Punjab State Electricity 

Regulatory Commission (Electricity Supply Code and Related Matters) Regulations, 

2007 as notified vide Notification dated 29th June, 2007 and amended vide 

Notifications dated 24th May, 2010, 29th Dec, 2011 and 13th Aug, 2012 namely:- 

(1)  Short title, Commencement and Interpretation 

1.1       These Regulations may be called the Punjab State Electricity Regulatory 

Commission (Electricity Supply Code and Related Matters) (4th Amendment) 

Regulations, 2013. 

1.2      These Regulations shall come into force on the date of their publication in the 

official gazette of the State.  

(2) Amendment to Regulation 11- Transfer of ownership and provision of 
other services 

 

  After sub clause 11.4, the following shall be added: 

The Licensee will within the specified period, seek approval of the 

Commission for extension of time whenever the above schedule cannot be 

met due to non-availability of Right of Way or other constraints. 

 (3) Amendment to Regulation 21.2- Supply & Installation of Meters 

The sub-clause 21.2 (c) shall be substituted as under:  

The Licensee may require a meter to be installed outside the premises of a 

consumer and in such an event, the entire cost of installing the meter outside 

the premises and providing a display unit within the premises will be borne by 

the Licensee. However, the cost of display unit will be treated as part of the 

meter cost while determining meter rentals. The display unit may not be 

installed by the Licensee if the consumer so opts. In such an event, monthly 

rentals on this account will not be levied. In a case where the meter/metering 

equipment is installed by the Licensee outside the premises of a consumer, 



Page 2 of 4 
 

the consumer will not be responsible for the protection of the meter from theft 

or damage to the seals/meter or tempering of the seals /meter. 

(4)       Amendment to Regulation 21.4- Defective Meters  

The sub-clause 21.4 (e) shall be substituted as under:  

In case a meter installed at a consumer’s premises gets burnt, a new tested 

meter will be installed within five days of the receipt of complaint. If the meter 

is burnt due to reasons attributable to the consumer, the Licensee will debit 

the cost of meter to the consumer who will also be informed about his liability 

to bear the cost. In such cases, the investigation report regarding reasons for 

damage to the meter must be supplied to the consumer within 30 days.  

However, supply of electricity to the premises will be immediately restored 

even if direct supply is to be resorted to, till such time as another tested meter 

is installed. 

(5) Amendment to Regulation 36-  Unauthorized Use of Electricity 

The sub-clause 36.1 (g) shall be substituted as under:  

The provisional assessment order will be issued within seventy two hours of 

inspection and served upon the consumer/person in such a manner as may 

be prescribed by the State Government.   

(6) Amendment to Regulation 37- Theft of Electricity 

The sub clause 37.2 (c) (i) shall be substituted as under:- 

A consumer/person not satisfied with the assessment order may prefer within 

15 days of the assessment   a representation before an authority designated 

for this purpose by the Commission in respect of each Licensee. The 

designated authority will after giving the consumer/person an opportunity of 

being heard pass a final order within fifteen days of the representation having 

been received.          

(7) Amendment to Annexure-8- Assessment of electricity charges in cases 
of Unauthorized Use/Theft 

The para 1(a) of Annexure-8 shall be substituted as under: 

(a) Where it is concluded that unauthorized use of electricity has taken place, 

the assessment shall be made for the entire period during which such 

unauthorized use has been continuing. If, however, in a case where the 

period of unauthorized use cannot be ascertained, such period shall be limited 

to a period of twelve months immediately preceding the date of inspection. 
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(i) The consumption of electricity in such case will be computed on the basis 

of the meter reading. However, in case where electricity is used for the 

purpose other than for which the usage of electricity was authorized (U/S 126 

(6) (b) (iv) of the Act) then assessment shall be made in proportion of the load 

used for other purpose to the total load. In case where electricity is used for 

the premises or the areas other than those for which the supply of electricity 

was authorized (U/S 126 (6) (b) (v) of the Act) then assessment shall be made 

in proportion of the load extended to other premises or area to the total load 

including extended load.  

(ii) If, the consumption of electricity cannot be computed on the basis of meter 

reading, then the same will be computed on the basis of the LDHF formula as 

detailed in para 4 below. However, where electricity is used for the purpose 

other than for which the usage of electricity was authorized or is used for the 

premises or the area other than those for which the supply of electricity was 

authorized, in such cases, ‘L’ in the LDHF formula shall be considered as load 

used for other purposes or load extended to other premises or areas, as the 

case may be, for assessment. 

The para 3 (a) of Annexure-8 shall be substituted as under: 

The electricity charges already paid by consumer for the electricity consumed 

during the presumptive period of assessment, if any, will be adjusted in the 

electricity charges assessed as para 1 & 2 above. However, in case of 

unauthorized use of electricity covered under section 126 (6) (b) (iv) and (v) of 

the Act and charged in accordance with para 1(a)(i) or para 1(a)(ii) above, the 

electricity charges already paid by a consumer will be calculated on pro-rata 

basis for the electricity consumed for the load used for other purposes or 

extended to other premises for the assessment period and will be adjusted in 

electricity charges assessed as per para 1 (a) (i) and (ii) above. 

In para-4 of Annexure-8, the category (e) under definition of ‘D’ shall be 

substituted as under: 

e)   Non-Residential (continuous) viz. hospital, hotels,          - 30 days 

restaurants, guest houses, nursing homes, petrol  

 pumps, telecommunication towers   
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In para-4 of Annexure-8, the category d (ii) under definition of ‘H’ shall be 

substituted as under: 

ii)   Hotels, hospitals, nursing homes,  guest houses,               - 20 hrs   

      petrol pumps, telecommunication towers 

 

By Order of the Commission, 

  

(P P GARG) 

Secretary to the Commission.  

 


